lördag 6 februari 2016

INDISKA GODSAKER


Efter en promenad i regnet denna lördag i början av februari, piggade vi upp oss med lite indiska godsaker till lunch. Receptet, som jag hittade i GP häromdagen, fick mig att tänka på sol och värme och kryddorna som ingick värmde faktiskt på riktigt. Dessutom lär de vara nyttiga. Vårt betyg blev fyra på en femstjärnig skala, så dessa indiska godsaker kommer vi att äta fler gånger.

Varsågod, här kommer receptet:

Kycklingfiléer med mango- och ingefärsraita (fyra personer, 50 minuter)
600 g kycklingfilé

Marinad
2 msk rapsolja
1 msk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald ingefära
1 tsk torkad koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Raita (kall sås)
2,5 dl turkisk yoghurt, 10%
2 dl mango chutney, valfri styrka
1 msk färskriven ingefära

Att äta till
ris
haricots vert
bladpersilja

Så här gör du
1.  Blanda rapsolja med kryddor till en marinad. Pensla kycklingfiléerna och stek dem på ugnsfast fat mitt i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter. Ta ut och låt filéerna vila under folie i tio minuter.

2.  Mät upp och spola riset i kallvatten i en trådsil minst 20 sekunder. Basmatiris skall kokas i snålt med vatten. Tre deciliter ris och fem deciliter vatten är lagom för fyra personer. Koka upp, sänk värmen rejält och vänta i tio minuter. Hela tiden med locket på.

3.  Blanda yoghurt med mango chutney och färskriven ingefära i en skål till en kall sås. Smaka av med salt. Ge haricots vertsen ett uppkok i lättsaltat vatten. 

Skär upp kycklingfiléerna och garnera med bladpersilja. Serveras med ris.

Bananer och färsk paprika la´ jag till själv, för jag tyckte att deras milda, lite söta smak skulle kompettera alla krydorna. Inte dumt alls faktiskt, om jag får säga det själv.

Pluspoäng för att rätten var lättlagad.

Lycka till!
     


3 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott ut. Jag skall själv försöka receptet. Yumm.
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  2. Förlåt! Jag menade ser gott ut!!!
    Kram igen Birgitta

    SvaraRadera
  3. Hej Birgitta! Ja, det smakade faktiskt bra. God mat håller humöret uppe under den mörka årstiden men snart får andra intressen ta vid. Hoppas allt är väl med er. Vi hörs. Kram

    SvaraRadera