fredag 18 december 2015

KONSTUTSTÄLLNINGAR NOLDE OCH SAGER-NELSON


Först vill jag med denna blomsteruppsättning från Karen Blixens hem i Rungsted strax norr om Köpenhamn uppvakta bildkonstnären Ewa Evers på födelsedagen idag. GRATTIS, GRATTIS!

När jag ändå är igång och skriver mitt i julstöket passar jag på att visa några bilder från ett besök på Göteborgs konstmuseum för några veckor sedan tillsammans med målarvänner och andra konstintresseade.

Intryck fick vi oss till livs kan jag lova! Först nästan knockades vi av Emil Noldes expressiva och färgstarka målningar med ibland rent av skrämmande motiv. Här följer ett självporträtt och några verk från utställningen.


Självporträtt, Emil Nolde



Emil Nolde


Emil Nolde


Emil Nolde


Höstglöd, 1925
Olja på duk, Emil Nolde


Martyrskap I-III, 1925
Olja på grov duk, Emil Nolde


Detta var ett axplock från den färgsprakande Noldeutställningen. När vi därefter steg in bland porträtten målade av Olof Sager-Nelson och hans samtida, infann sig ett märkligt och skönt lugn. Eftersom vi under Ewa Evers ledning på senare tid har ägnat oss åt just porträttmålning passade denna utställning oss riktigt bra. Vi gick runt och studerade motiv och teknik både länge och väl. Njöt gjorde vi också, i fulla drag.




Flickhuvud II, 1890-talet
Olof Sager-Nelson (1868-1896)



Innocentia av Maria Wiik (1853-1928)



Bruno Aspelin, 1894
Magnus Enckell (1870-1925)


Konstnärer runt sekelskiftet 1900 skildrade ofta stämningar och känslolägen hos människan som kontrast till de stora omvälvningarna som industrialisering, modernitet och vetenskap förde med sig. I porträtten försökte de fånga människans inre.

Olof Sager-Nelson, främst känd för sina själfulla porträtt, utbildades på Chalmers och Valand i Göteborg. Efter utbildningen flyttade han till Paris, där han, liksom i Brygge, under åren 1894-1895 målade de flesta av sina mest betydelsefulla verk. Kort därefter dog konstnären i lungsot endast 27 år gammal.

Totalt visades mer än sjuttio verk av ett trettiotal konstnärer från Norden och Frankrike. Målningarna var indelade i tre delar: Konstnären, Porträtt och Andra horisonter. Det gemensamma för porträtten är intresset för människan.

Efter fyra intensiva timmar på Konstmuseet var vi helt slut efter alla intryck, mättade faktiskt. Den lekamliga hungern stillade vi därefter på en indisk restaurang.

En på alla sätt mycket lyckad och givande dag - fantastiska konstupplevelser!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar