tisdag 6 januari 2015

INNE 2015

Bibimbap (Cuisine de blogueur)

Nytt år och nya idéer. Jag läste i Icakuriren att följande nyheter och i vissa fall nygamla sådana kommer att gälla under 2015.

Nygammalt (Retrogrejer)

Bortglömda gamla köksredskap, som t ex mandelkvarn, tryckkokare och köttkvarn, är helt rätt i tiden. Med deras tidlösa och smarta funktioner skall de hjälpa dig att laga mat på ett naturligt, roligt och mer handfast sätt.

Volgasvampen (eller kombuchan), som tydligen var populär i slutet av 1970-talet har, även om jag aldrig tidigare hört talas om fenomenet, återuppstått och blivit inne bland matnördar som gillar levande bakterier men som tröttnat på surdegen för att den blivit för folklig. Volgasvampen beskrivs i artikeln som "en levande och slemmig varelse som i glasburk producerar en mystisk rödbrun tedryck" och sägs ha bra hälsoeffekter tack vare sina enzymer och antioxidanter. Låter inget vidare - men spännande. Kanske värt ett försök?

Klassiska svenska bröd som t ex sirapslimpan och kavringen har också blivit aktuella. Jag har från säker källa hört att i Malmö hänger man minsann med på (de gamla) nymodigheterna!

Nytt

När det gäller vin skördar ofiltrerade viner framgångar. Det sägs att eventuell grumlighet innebär fler aromer och "ökad kontakt med vinets unika terroir". Det sistnämnda har jag tolkat som vinets unika karaktär. Ölnördar lär länge ha vurmat för ofiltrerat öl men nu har trenden tydligen också nått vinvärlden.

2015 är året då veggivore-rörelsen når ut på allvar. Termen veggivore myntades av en amerikansk matskribent som till ordet veggi lade det latinska vorare, som ungefär betyder "äta glupskt". Givetvis gäller fortfarande att de huvudsakligen skall äta grönsaker men att man nu även då och då kan lägga till lite kött.

Det koreanska köket vinner vinner mark. Basen i koreansk mat är ris, sötpotatisnudlar, tofu, grönsaker, vitlök, ingefära och sesamolja. Rätten på den googlade bilden, bibimbap, ser god ut och måste testas, men i fokus i år står annars kimchin, syrade grönsaker (vanligen salladskål) som finns i otaliga varianter. (Syrade grönsaker är förvisso inget nytt så de borde ha stått under nygammalt.)

Det har skrivits och talats en hel del om all mat som kastas bort, i genomsnitt 25 kilo fullt ätbar mat per år och svensk. Matbutikerna slänger årligen över 100 000 ton mat. Kändiskockar propagerar bl a för att man skall ta tillvara hela djuren och våga äta blasten på grönsakerna, friganerna ("dumpstrarna") återvinner kasserade men dugliga råvaror från affärernas containrar och i Köpenhamn är den nya restaurangens, Rub & Stub, affärsidé att främst använda överskottsråvaror från livsmedelsindustrin som annars skulle ha kastats. Lovande. Undrar om Sverige kommer att få sin första second hand-krog 2015?

Slutligen några nya begrepp, nämligen:

Eatdentity, kulinarisk identitet. (Val av mat verkar bli allt viktigare för vår sociala status.)

Brinner, breakfast men som dinner. (För skiftarbetare?)

Cuicine de blogueur, rätt som passar att delas på sociala medier.

Ja, det blev en hel del att tänka på. En slutsats är att far- och morföräldrar borde komma att stå högt i kurs om de sparat på gamla köksredskap som nu kommit i ropet. De vet också hur en sirapslimpa skall smaka och har fått sig inpräntat att man inte skall slänga mat. Hurra, vad vi är bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar