måndag 7 april 2014

VADSTENA


I lördags hade jag förmånen att få följa med på en intressant studieresa till Vadstena arrangerad av Föreningen Pilgrimslederna Ätradalen till Falbygden. En två timmar lång guidning väntade oss när vi kom fram och vi fick lära oss mycket om Vadstena klosters historia. Det är en mycket komplex anläggning med byggnader och trädgårdar för både munkar och nunnor, helt avskilda för varandra. Mellan munk- och nunneklostren låg klosterkyrkan som både munkar och nunnor ägde tillträde till men, eftersom de båda könen inte fick träffas, var särskilda platser på olika plan tilldelade dem i kyrkan.

Först hade jag tänkt försöka mig på att redogöra för vad vår duktiga guide hade berättat för oss men jag insåg snabbt att det skulle bli alltför jobbigt, så jag nöjer mig med att visa några fotografier från vårt besök. 

Enligt heliga Birgittas vision byggdes Vadstena kyrka som ett pilgrimsmål och under medeltiden sökte sig antagligen miljontals människor dit. Vadstena är också idag en betydande internationell pilgrimsort med ett välbesökt pilgrimscentrum.

B inspekterar vandringsstavarna utanför Vadstena Pilgrimscentrum.

Karta över Birgittaleden.

                                         Pilgrimer har nött hål i kyrkväggen med sina fingeravtryck.                                          Efter denna ritual gick de in i kyrkan och fick då syndernas förlåtelse.

De vackra valven inne i Klosterkyrkan.

Den heliga Birgitta, Sveriges enda av påven helgonförklarade person.
Skulpturen, troligen tillverkad i Florens, placerades i kyrkan efter Birgittas helgonförklaring 1391.

I kyrkan låg även hantverkare som varit med att bygga kyrkan begravda.

Birgittas altarskåp tillverkat i Lübeck i mitten av 1400-talet.

Biktbås.

Vid reparation av nuvarande Sancta Birgittas Klostermuseum, inrymt i nunneklostret, visade det sig att byggnaden tidigare hade varit kungapalats åt Birger Jarls son, Valdemar, som blev kung 1250. Den på bilden framtagna varmluftsugnen hade tillhört palatset, som 1405 omvandlades till ett kloster för 60 nunnor enligt Birgittas föreskrifter.

Vår guide visar en modell över Vadstena klosters komplexa anläggning.

I denna kista fördes Birgittas kvarlevor i procession genom Europa till Vadstena efter hennes död i Rom 1373.

Cell i nunneklostret.

Nunnornas kläder.

Broderier - exempel på nunnornas goda sömnadskonst.

Mässhakar som nunnorna har sytt.

I klosterträdgården var gräsmattorna täckta av klosterliljor.


Knypplade Vadstenaspetsar.

De knypplade spetsarna får avsluta min berättelse om Vadstenabesöket. Det var en fantastisk dag med många intryck från den vackra staden vid Vätterns strand. Jag, som inte tidigare har varit där, blev alldeles betagen av klostrets historia och av Vadstena som ort och rekommenderar varmt ett besök. 

Stort tack till B som arrangerat resan!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar