onsdag 10 april 2013

TUFFINGAR


Ännu syns inte tussilago, blåsippor eller krokusar till, så hittills har vi fått glädja oss åt snödropparna som växer lite här och där i gräsmattan. I år är de mycket kortare än de brukar vara och det beror förstås på den bistra och långvariga kylan.

I väntan på värmen, som lär infinna sig till helgen, studerar vi fåglarna. Överallt kvittrar det och full aktivitet råder. I fågelholkarna har hyresgäster installerat sig och snart kan vi lyssna till pipandet från nykläckta ungar. Stora O är mycket mån om fåglarna och matar dem året om med både frön, talgbollar och kokosnötter. I utegranen, som står kvar i hörnet på baksidan av huset sedan i julas, slåss småfåglarna om talgbollarna och vad jag kan se är det blåmesarna som är herrar på täppan. Riktiga tuffingar är de, trots att de är så små. Ibland reser sig fjädrarna på huvudet på dem, som en liten tofs, och då tror jag att de burrar upp sig för att se extra morska och skräckinjagande ut.

Tuffingar är också de som åker till Trandansen vid Hornborgasjön idag när det blåser så iskallt, men åtminstone finns där tranor att titta på nu. Igår rapporterades att 10 200 hade landat, men det skall jämföras med 22 000 motsvarande dag förra året. Hoppas nu att tranorna dansar av hjärtans lust för att underhålla de tillresta åskådarna. Om inte för annat kanske de dansar för att hålla värmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar