tisdag 15 januari 2013

TULPANENS DAG



Idag, den 15 januari, är det tulpanens dag. Tulpanen är en symbol för vår och vi köper därför av förklarliga skäl mest tulpaner per person i hela världen här uppe i norr, i Sverige totalt ca en miljon om dagen.

Det finns ungefär 6 000 tulpansorter i alla möjliga färger och former. Äldre damer lär föredra färgglada tulpaner medan yngre storstadsbor tycker bäst om vita, som nu blivigt trendiga. Själv älskar jag papegojtulpaner. Färgglada eller vita beror på var de skall placeras.

Ordet tulpan kommer ursprungligen från persiskan och betyder turban. Blomman kom till Europa från Mindre Asien i mitten av 1500-talet och handeln med tulpanlökar ökade nästan hysteriskt på 1600-talet då en tulpanlök kunde kosta en tredjedels årslön. "Tulpanbubblan", tulipomani kallad, kraschade 1637 och 1970 tog den kommersiella uppdrivningen av tulpaner fart. Lökarna köps från Holland direkt efter midsommar och fryses sedan för att i rätt tid tinas och drivas upp i växthusen.

Artikeln i dagens GP med rubriken Frossan kan börja, som jag hämtat uppgifter från, kan du läsa i sin helhet här. Där får du också tips om hur tulpanerna bäst skall skötas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar