måndag 6 augusti 2012

KALASUTFLYKT

Igår var Stora O och jag på en riktig kalasutflykt. Vårt barnbarn fyllde år och färden ställdes till familjens sommarbostad, där vi blev bjudna på en riktig gourmetmiddag som avslutades med en alldeles utsökt flädercheesecake, som du hittar receptet till här. Stort tack till A, som stod för matlagningen.

Flädercheesecake med jordgubbssås

Vädret var som vanligt vackert på J:s födelsedag och vi kunde sitta på altanen och äta och de som inte var badkrukkor tog sig ett kvällsdopp före hemfärd.

Eftersom vi har lång väg att köra, gäller det att förena så mycket som möjligt när vi är på Tjörn. Den här gången hann vi med att på förmiddagen besöka Tjörnkonstnärernas sommarutställning Klotet 2012 på biblioteket i Skärhamn, där bland annat följande verk av två av mina favoritkonstnärer visades:

Oljemålning av Greta Sandahl

Underglasmålning av Ewa M. Evers


Teckning på gipsform av Ewa M. Evers
(Glädje över att bli farmor?)


Fotografierna av konstverken är tagna med kameran inställd på "museum", vilket innebär att blixt inte utlöses. Försöket ingår i uppgiften att lära mig min kameras olika funktioner.

Efter att ha besökt konstutställningen hälsade vi på hos en god och efterlängtad vän och hann med att prata lite över en kopp kaffe innan vi fortsatte till födelsedagsfirandet.

Tack alla för en trevlig och givande dag.


2 kommentarer:

  1. later som om ni hade en underbar dag pa Tjorn med familj och vanner. harlig cheesecake!!! vad ar dinkel mjol???
    Kram B

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Ja, det var en härlig dag på alla sätt. Detta är vad jag hittat om dinkelmjöl på Wikipedia. Lycka till med baket.
    Kram

    Dinkel (Triticum spelta), även gammelvete, speltvete och spelt, är ett slags vete med högt innehåll av aminosyror, spårämnen, vissa vitaminer och mineraler, såsom kisel. Dinkel innehåller cirka 13 procent protein, 62 procent kolhydrater, 8,8 procent fibrer och 2,7 procent fett.[källa behövs]

    Dinkel har odlats i Norden mycket länge,[1] och tros vara släkt med dagens vete, närmare bestämt en hybrid av emmervete och einkornvete. Det tros ha sitt ursprung i Mellanöstern, men ursprunget är omtvistat.[2][3] Under medeltiden odlade man dinkel i Schweiz, Tyskland och Tyrolen. Dinkel har under de senaste hundra åren ersatts av vanligt vete. De senaste åren har dinkel dock blivit mer populärt, på grund av det inte kräver lika mycket gödning som vanligt vete. Dinkel trivs i mager och kalkrik jord och odlas med framgång på bland annat Gotland.

    SvaraRadera