måndag 30 april 2012

VALBORGSMÄSSOAFTON I ERIKSBERG



Dagen bjuder på soligt och varmt väder. Förmiddagen och en bit in på eftermiddagen tog vi ned två björkar som vi (Stora O) sågade till lämpligt stora klampar och transporterade till vedskjulet för att klyva vid annat tillfälle. Allt riset, som hade börjat få "musöron" släpade vi ihop till en hög som vi skall elda upp i höst, efter att fåren först har kalasat på de späda kvistarna.

Under tiden Stora O bytte kedja på motorsågen tog jag en runda in i ett skogsparti och där fick jag se små blommor som jag först trodde var linnéor men de karaktäristiska bladen avslöjade att det var harsyran som blommade. Jag hade gärna sett att det var linnéor men harsyrans blommor är också vackra. Här kommer ett "smakprov".


Resten av eftermiddagen skall gå i lathetens tecken ute på altanen med en bok och fika. I morse kom ingen tidning på grund av att tidningsbudet hade insjuknat, annars hade jag läst den också. Märkligt hur beroende man är av dagstidningen. Ännu märkvärdigare är att den nästan alltid ligger där i brevlådan på morgonen. Nu hoppas vi att Kalle, som vårt tidningsbud heter, snart kryar på sig, så att allt återgår till det normala, för en dag utan dagstidning är inte en riktig dag.

Nägot särskilt firande av Valborgsmässoaftonen här i bygden känner jag inte till men, eftersom Chalmerscortègen inte lär ta vägarna förbi Eriksberg, nöjer vi oss med något gott att äta och dricka ikväll. Idag firar vi också, och framför allt, att två av våra vänner sedan ungdomens dagar har kommit hem efter sjukhusvistelse, en av dem på permission visserligen - men ändå.

Utanför fönstret flyger en humla. Undrar om den är av samma sort (drottning) som några engelsmän är här i Sverige för att samla in och ta med till England, där arten är på utdöende? Stora O påstår att det bara finns drottningar vid den här tiden på året. De övriga (hannarna) dog i höstas medan de då befruktade drottningarna har överlevt vintern och skall föra släktet vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar