fredag 24 februari 2012

VÅGA GÅ VILSE I LYRIKEN

Illustration av Clifford Harper/agraphia.co.uk

För att uppmärksamma Elsie Johanssons och Tomas Tranströmers 80-årsdagar hade ICA-kuriren infört en artikel med titeln Våga gå vilse i lyriken som i korthet gav följande vägledning till poesin:

Låt poesin ta tid, för poesin är långsam och tar tid att både skriva och att läsa. Släpp kontrollen, lyssna på dina associationer och låt tanken leka.

Hitta ordning i röran. Poesi är en konstnärlig text där typografin och layouten också är en del av diktens konstnärliga uttryck. Poesin kräver därför läsning mellan raderna.

Försök inte förstå. Du kan inte förstå en dikt, du upplever den. Om vanlig text är förnuft, är dikten känsla.

Dikter består av metaforer. Saker i dikten står ofta för något annat. Exempel på slitna metaforer är Ros för kärlek och Vitt för renhet. 

Hitta rytmen. Strunta i krångliga benämningar som sonett, blankvers, alexandrin och hexameter. Försök att hitta diktens rytm. All dikt har sin melodi.

Smaka på rimmat. Lekfullhet med ord piggar alltid upp och rim och allitterationer kan ge dikten en extra svung men det är en smaksakd.

Hitta det som passar dig. Det handlar om att någon har satt ord på en upplevelse du känner igen. Ibland är det mitt i prick, ibland kanske pretentiöst eller helt likgiltigt. Precis som när det gäller musik går vi igång på olika saker. Prova dig fram.

Läs mer av din favoritpoet. Ta fasta på en poet du tycker verkar intressant och läs alla hans/hennes dikter tillsammans. En diktsamling består av dikter skrivna i ett sammanhang och avspeglar en viss tid eller stämning - alla dikterna behövs för balansens skull. OBS! Diktsamling är inte detsamma som samlingsvolym, som ofta är fler diktverk från olika tider.

Välj rätt tillfälle att läsa. Välj tid och plats där du kan gå in i stunden ordentligt. Bara du och dikten. Tillsammans blir upplevelsen till.

Läs mer och förstå mer. Ju mer poesi man läser desto mer förstår man och kan t ex känna igen när diktare "blinkar till varandra bakåt i tiden", d v s på något sätt hänvisar till något som någon annan tidigare har skrivit.

Poeten Anna Hallberg som fått Nordiska rådets litteraturpris 2005 och 2011 är också litteraturkritiker och skriver och föreläser om hur man närmar sig poesi. Bland annat förespråkar hon att man skall gå på lust, sätta sig på biblioteket och hitta något som man går igång på. Låna sedan allt av den författaren, se vad denne har inspirerats av och fortsätt vidare på det.

Själv är jag inte särskilt bevandrad i lyrikens värld och har ofta svårt med poesi. Den här artikeln i ICA-kuriren har gett mig en hel del nycklar till förenkling av poesiläsandet och jag hoppas att dessa råd också hjälper fler än jag att uppskatta lyrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar