lördag 22 oktober 2011

DEN AFRIKANSKA BARNVAGNEN



I slutet av juni 2006 var jag i Trädgårdsföreningen i Göteborg tillsammans med mina barnbarn E och H. Där spelades "Den afrikanska barnvagnen", en humoristisk berättelse med traditionell sång, dans och musik (trummor) från Gambia med Dembo Jatta och Dowda N´dur.

Det var en jättevarm dag men vi rycktes med av rytmerna och både sjöng och dansade.
Föreställningen riktade sig främst till barn i åldrarna 5 - 12 år men också föräldrar, mor- och farföräldrar gav sig hän. Efter ett tag började jag fundera över varför berättelsen kallades för "Den afrikanska barnvagnen" och det fick vi senare en förklaring till. Afrikas barnvagn består nämligen av ett tygstycke som modern sveper runt sig själv och barnet, som sedan får rida på sin mammas rygg när hon t ex vandrar, arbetar och dansar. Ofta hör man att afrikaner har rytmen i blodet. Det är inget de får automatiskt men de som åker med den afrikanska barnvagnen får i alla fall mycket rytm gratis.

Här i västvärlden har trehjuliga barnvagnar dykt upp på senare tid för att passa föräldrar som vill förena jogging med att "rasta" sina små barn. Undrar just vilken rytm som är skönast för barnet, den afrikanska barnvagnens eller den moderna "joggingvagnens"?

Dembo Jatta från Gambia

Det var, som sagt, glödhett denna junidag och inte gjorde dansen till den medryckande musiken saken bättre för oss nordbor. För att svalka oss åkte vi efteråt en rundtur med Paddan. Lite fläktade vinden och när vi åkte under de låga broarna fick vi njuta av skuggan där.

Sedan avrundades den händelserika dagen med ett biobesök. Filmen vi såg hette Ice Age
(vilket nummer i ordningen kommer jag inte ihåg) men helt underbar var kylan inne i mörkret i biosalongen. Filmens frostiga miljö gjorde säkert att det verkade kallare än det var.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar