lördag 24 september 2011

NÄR LJUSET KOM TILL BYN

Elektricitet i Ryderna 1936

Igår berättade vår granne, B, om när elektriciteten infördes i hans barndomshem 1936. Detta var naturligtvis en revolutionerande händelse i bygden och B, som då var nio år, följde arbetet med brinnande intresse. Utomhus, där ekstolpar som invånarna själva fick skjuta till restes, och inomhus, där ledningar drogs m m. B blev helt övertygad om att det var elektriker han ville arbeta som när han blev större.

Vid 17-tiden på nyårsaftonen det år de fått elektricitet i stugan kom en man, som hade taxirörelse och dessutom bedrev försäljning av bensin, radioapparater m m, cyklande i mörkret och knackade på dörren. Med sig hade han en radio som han ville sälja. B:s mor, som stod vid spisen och rörde i kvällsgröten, var inte det minsta intresserad, utan tyckte
att försäljaren skulle cykla hem med radioapparaten igen. "Nej", sa' handlaren. "Jag har inte tagit mig hit i mörkret för att cykla tillbaka igen utan att ni ens har lyssnat". Mamman var misstänksam och trodde att det skulle rassla i apparaten, om det ens skulle komma något ljud, men handlaren var påstridig och till slut gick mor i stugan med på att lyssna.

Nu kom B:s mors framsynthet när elektriciteten inmonterades väl till pass. Hon hade nämligen bett att få en sladd neddragen från taklisten så att en kontakt kunde placeras längre ner på väggen. När den här diskussionen pågick undrade far i huset vad hon skulle ha en kontakt till. "Jo, den kan vara bra att ha ifall jag någon gång i framtiden får ett elektriskt strykjärn", svarade hustrun. "Vad i fridens namn skall du med ett elektriskt strykjärn till, när du har två strykjärn ståendes på spisen?" undrade maken.

Kontakt blev det emellertid och när radioapparaten skulle provas var den en välsignelse och då radion sattes på strömmade ljudet från en psalm ut och fyllde både rum och kök. Bättre försäljningsargument än så kunde inte ha funnits och mor vid spisen smälte totalt när hon hörde den vackra psalmen. Radion blev kvar i huset för påseende (eller påhörande, ifall man kan uttrycka sig så) och när trettondagsshelgen var över var köpet ett faktum.

Synd att jag inte kan förmedla med vilken inlevelse B uttryckte sitt intryck av införandet av elektricitet i sitt barndomshem. Det rådde ingen som helst tvekan om att det var den absolut mäktigaste upplevelsen han varit med om. Om jag hade kunnat, skulle jag ha återgivit hans berättelse på västgötska.

Radioapparat av märket Philips 1936

2 kommentarer:

  1. Man förstår att det måste varit fullständigt omvälvande. Vi pratar mycket om internet, mobiler osv och hur sättet vi kommunicerar förändras, men elektriciteten innebar ju att de mer basala delarna av livet förändrades. Radions intåg kanske däremot mer kan jämföras med t ex internet.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är svårt för oss att sätta oss in i hur det var att leva utan elektricitet. Numera tycker vi att fotogenlampor ger ett mysigt sken men det var alldeles för svagt att läsa och arbeta i. Dessutom var brandrisken stor.

    Denna reflektion gäller bara ljussituationen i stugorna. Övriga enorma påföljder ger jag mig inte in på.

    UBO

    SvaraRadera