måndag 4 juli 2011

RATIONALISERING


Eftersom jag numera bor på landet, intresserar jag mig för vad som händer på jordbrukssidan och tycker att det är på sin plats med en rapport därifrån emellanåt. I tidningen Land fanns för ett tag sedan en artikel om att Institutet för jordbruks- och miljöteknik byggt och testat mobila grishyddor, som rymmer 30 slaktsvin och fungerar bra under växtodlingssäsongen.

Målet är att ta fram en mobil hydda och fålla utan att behöva använda elstängsel. Hyddan skall kunna flyttas varje dag till färskt bete och på så sätt minska spridningen av parasitsjukdomar. Djurskötarnas arbete minskar också genom detta förfarande, eftersom tanken är att grisarna skall böka upp marken samtidigt som den gödslas. Bra för grisarna och bra för grisbönderna. En win-winsituation alltså.

Hyddan är försedd med hjul, vilket förstås underlättar förflyttningen, och fållan är omgärdad av grindar.

I Sverige är det relativt nytt att hålla grisar på bete och grisarna borde bli lyckliga av att dagligen få färskt bete. Idén verkar vettig och positiv som motvikt till alla rapporter om misskötsel av bl a grisar. Att ett ledsamt slut väntar dessa grisar vet vi alla men det är inte fel att de har det bra medan de lever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar