söndag 8 maj 2011

PÅ GENGASBILARNAS TID


I mitten av 40-talet när Stora O tillsammans med sin mamma, moster, syskon och kusiner skulle resa hem till Göteborg efter att ha tillbringat sommaren hos mormor Matilda, som bodde vid Vänern, inträffade följande äventyr.

Tågresan på den smalspåriga Västgötabanan mellan Mariestad och Göteborg tog då hela sex timmar. När tåget gjorde ett lite längre uppehåll vid en av stationerna passade de båda mammorna på att lufta sig och dricka en kopp kaffe. Trots att de hade frågat konduktören när tåget skulle köra vidare, blev de "akterseglade". Tåget, som drevs av ett ånglok, tuffade iväg och kvar på perrongen stod de båda damerna och såg sina barn försvinna. Genom tågfönstret såg de att några av dem skrattade och några grät.

För att hinna ikapp tåget fick mamman och mostern kasta sig i en taxi, som på den tiden var gengasdriven. Förhoppningen var att redan vid nästa station kunna stiga på tåget och fortsätta resan enligt planerna men de hann inte fram i tid, utan fick fortsätta till stationen därefter. Medan systrarna susade fram i taxin hände det att tågspår och landsväg låg så nära varandra att de då och då kunde se barnen i tågfönstret och tvärtom också, förstås.

Till slut hade taxin hunnit ikapp tåget och mammor och barn kunde återförenas. Detta missöde hade säkert grävt ett stort hål i reskassan men så här i efterhand kan man tycka att det var värt det priset, för det är en rar liten historia som vi har skrattat åt många gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar