onsdag 6 april 2011

NYUTGÅVA AV ÄLDRE VÄSTGÖTALAGEN


På Jubileumsmässan i Herrljunga som pågår mellan den 8 - 10 april kan man med start lördagen den 9 april köpa nyutgåvan av Äldre Västgötalagen, som utöver originaltexten  också innehåller en översättning från fornsvenska till dagens svenska.

Initiativet till att ge ut boken på nytt har tagits av Föreningen för Västgötalitteratur och allt arbete, som pågått i nästan fem år, har utförts ideellt.

Äldre Västgötalagen är en av de äldsta böckerna som finns i Sverige och på gamla biblioteket i Skara visas för första gången på 40 år den över sju hundra år gamla boken. Handskriften, som nu visas i Skara, är från 1290-talet och den sista av de ca 30 volymer som man tror har funnits. Originalvolymen, som troligtvis nedtecknades i Long utanför Vara på 1220-talet, finns inte längre kvar.

Den version av Äldre Västgötalagen, som t o m den 28 maj finns till beskådning i Skara, förvaras vanligtvis 40 m ner i urberget och det kan dröja ytterligare 50 år innan den visas igen. Så passa på nu, ifall du vill se den!

Att boken har kunnat bevaras i så många år beror på att den är skriven på pergament, och med rätt behandling kan den bli ytterligare några tusen år.

I balken om urbota mål kan bland många andra hemska illdåd läsas "Binder någon en annan vid träd i skogen, det är nidingsverk". Tur att man inte kände till den populära leken "Indianer och cowboys" på den tiden, för då skulle många barn ha legat risigt till.

Jag har förbeställt nyutgåvan, som består av två delar, fast jag redan nu har problem med att få plats med alla böcker som jag absolut inte kan förmå mig att skiljas från.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar